"Не се полъгвайте, че тези които държат парите държат и бъдещето ви, защото тези пари те са ги взели от вас, а вие им се кланяте и ги въздигате"
"Играем с живота на 7 милиона българи — трябва зряло да се постъпва"
"Нашето драгоценно отечество ще се нуждае от достойни хора, които да го водят по пътя на благоденствието."
"Най-много са виновни чорбаджиите."
"Сто и петдесет лири ли ви са по-мили, или вечен живот."
"За враговете на демокрацията и републиката — смърт!"
"Не си народен: виждаш народното зло и не го казваш"
"С моята кончина не свършва пътят, който трябва да извървите"
"Васил Левски".

понеделник, 9 април 2012 г.

New York City - Ню Йорк

            New York City - Ню Йорк

 Космополитен град, вторият по големина мегаполис след Токио. Ще научите историята на един от най-старите градове в Съединените щати, наричан гальовно от жителите си  "the big apple"  - голямата ябълка.
 New York, точно обратното на това, което се мисли, той не е столица на САЩ, въпреки че е десет пъти по-голям от федералната столица - Вашингтон. Той дори не е столица на щата New York (столицата е Олбани), въпреки, че след Токио това е най-населеният мегаполис в света. Без съмнение, това зависи от космополитния характер на населението, което е нетипично за американската "провинция". До неодавна се казваше, че Ню Йорк има повече италианци, отколкото Рим, повече чернокожи отколкото в който и да е африкански град и повече ирландци, отколкото в Дъблин... Тук съжителстват повече от петдесет националности и може да се опитат ястия на почти всички страни в света, а има и павилиони, в които можете да намерите издания на повече от двадесет езика.
 Един от най-старите градове в САЩ
 Легендите говорят, че първите които стъпват в Ню Йорк около Хилядната година, са били викингите, но със сигурност се знае, че италианският мореплавател Джовани да Варацано открива региона през 1524 г.
 Въпреки това, трябва да се изчака още един век преди Henry Hudson да влезе в залива, който днес носи неговото име. Именно Hudson изследва пръв остров Manhattan и течението на водата, която мие бреговете му на западния бряг.
 В началото на XVII век, холандците се установяват в южната част на Manhattan (индианско име, което означава небесно гробище) и основават селище, на което дават името New Amsterdam. След две години, през 1626 година, губернаторът Peter Minuit купува острова от индианците срещу евтини стоки на стойност 24 долара. Въпреки, че сумата може да изглежда смешна, Minuit не направил добра сделка, защото индианците, на които продал евтината си стока, не били истинските собственици на острова. Наложило се да се барикадират, за да отблъснат нападенията на законните собственици, като издигнали стена на мястото, където днес се издига Wall Street. Укреплението имало предимство, че давало и по-нататък възможност на холандските заселници да се защитават от нападенията на англичаните, които също искали да влязат във владение на тази местност.
 Още две села, Brooklyn на изток и Harlem на север от Manhattan, започват да се развиват по същото време.``
 През 1664 г. херцогът на Йорк, който считал, че тази земя трябва да принадлежи на основаната по на юг английска колония, изпраща флота, за да я завладее. Губернаторът на острова, Peter Stuyvensant, не бил достатъчно авторитетен, за да обеди холанските заселници да окажат съпротива и така скоро англичаните скоро се оказват победители в конфликта. Градът бил преименуван на New York. Обаче, холандците не се признават за победени и успяват да си възвърнат владението над земята. Едва през 1764, с мирния договор между Холандия и Англия, контролът над града окончателно се дава на англичаните. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар