"Не се полъгвайте, че тези които държат парите държат и бъдещето ви, защото тези пари те са ги взели от вас, а вие им се кланяте и ги въздигате"
"Играем с живота на 7 милиона българи — трябва зряло да се постъпва"
"Нашето драгоценно отечество ще се нуждае от достойни хора, които да го водят по пътя на благоденствието."
"Най-много са виновни чорбаджиите."
"Сто и петдесет лири ли ви са по-мили, или вечен живот."
"За враговете на демокрацията и републиката — смърт!"
"Не си народен: виждаш народното зло и не го казваш"
"С моята кончина не свършва пътят, който трябва да извървите"
"Васил Левски".

вторник, 17 април 2012 г.

                             Лондон

 Древен и изключително модерен. Монархията от векове е установена в него.
Лондон дължи името си на келтите, които са го кръстили Lyn-Din - "Крепост, построена на вода".
 През 2-ри век преди Христа, римляните преобразуват това рибарско селище в пристанище, което нарекли Londinium. Те построили първия каменен мост на река Темза, на мястото на днешния лондонски мост. Tower Bridge е най-живописния мост в града. Цели векове Лондон е подлаган на нападения от варварите, викингите и саксонците. През 1066 г. крал Уилям-Завоевателят като победител в битката при Hastings прави от Лондон столица на новото кралство. Той завършва построяването на Уестминстърското абатство, където бива коронясан и където впоследствие са коронясвани всички английски крале чак до Елизабет ІІ. На него дължим и Бялата кула, която е част от Лондонската кула. Като град на кралете, Лондон е осеян с величествени дворци и се гордее с един от най-старите парламенти в света. Над парламента, the House of Parliament, се извисява Clock Tower (часовниковата кула), която е висока почти 100 метра. Часовете се измерват от Big Ben, камбана, тежаща тринадесет тона и половина, наречена така в чест на Benjamin Hall, който я поставя през 1856 година.
 За промяната на града допринасят две големи бедствия. След Големия пожар през 1666, по-голямата част от старите дървени къщи изгарят и биват заменени от тухлени. Архитектът Christpher Wren построява в столицата петдесетина църкви, сред които най-известната е катедралата Свети Павел. През Втората световна война немските бомбардировки (въздушни нападения през 1940-41) сриват до основи много от бедните квартали, станали известни през миналия век от романите на Чарлс Дикенс и от зловещите истории за Джак Изкормвача.
  Градчета, накацали едно над друго
 Лондон не е бил строен по единен план с цялостна урбанистична политика. Това е довело до объркано движение и много сложни наименования на улиците. Има повече от четиридесет Wellington Road и двадесет и един Gloucester Road. Тази анархия има своя чар и Лондон действително ни се представя като съвкупност от градчета, всяко от които има собствен облик и своя главна улица (High Street), както и своя pub. Сред най-известните зони трябва да отбележим Chelsea, Soho, Knightsbige, Mayfair, Kensington. Мегаполисът Лондон не е така гъсто населен като Париж, благодарение на зелените пространства (има повече от 150 парка) и на факта, че много от къщите имат и малка градинка.
Церемониите
 В Британското Кралство няма национален празник, но има многобройни традиционни церемонии, свързани с монархията и историята, които свидетелстват за британския вкус към пищни исторически кортежи. Най-важните от тях се провеждат в Лондон.
Парад на знамето, едно от най-зрелищните шествия в Лондон
Първата или втора събота на месец юни, кралицата чества годишнина от качването си на трона, състояло се на 11 юни 1953 година. Тази пищна церемония е известна като "Парад на знамето" и води началото си от 1805 година. Кралските гвардейци, облечени в полковнически униформи, дефилират със знамето пред кралицата. До 1986г. кралица Елизабет ІІ, на кон, е била начело на церемонията. През последните години тя присъства на шествието, като стои права, заобиколена от кралското семейство. Церемонията е повод за удостояване нна личности от политическия, артистичния и спортния свят с отличия и титли.   След като се прибере в двореца, кралицата излиза на балкона, за да поздрави поданиците си.

 Втората събота на ноември, новия кмет (Lord Mayor) отива с карета на церемонията по встъпването му в длъжност, която се провежда в съдебната палата и където той символично получава ключовете на града.
 Кметът се избира всяка година от членовете на Гилдиите или Корпорациите, които управляват Града от Средновековието.

 Тържествената церемония по откриването на сесиите на парламента се състои всяка година в началото на ноември. Кралицата слага имперската диадема и пристига от Buckingham Palace в каляска, теглена от шест коня. Придружава я още една каляска, идваща от Лондонската кула, в която са съкровищата на короната. След една сложна церемония, кралицата чете пред Камарата на лордовете речта за откриването на парламента.
**********

Няма коментари:

Публикуване на коментар