"Не се полъгвайте, че тези които държат парите държат и бъдещето ви, защото тези пари те са ги взели от вас, а вие им се кланяте и ги въздигате"
"Играем с живота на 7 милиона българи — трябва зряло да се постъпва"
"Нашето драгоценно отечество ще се нуждае от достойни хора, които да го водят по пътя на благоденствието."
"Най-много са виновни чорбаджиите."
"Сто и петдесет лири ли ви са по-мили, или вечен живот."
"За враговете на демокрацията и републиката — смърт!"
"Не си народен: виждаш народното зло и не го казваш"
"С моята кончина не свършва пътят, който трябва да извървите"
"Васил Левски".

петък, 6 април 2012 г.

Английският по света


Последните статистики сочат, че по света има около 800 милиона души, които говорят английски като първи език.
 Това е така за: -Обединеното кралство, което обхваща Англия, Шотландия, Уелс и Северна Ирландия
-Ирландската република -Съединените щати
-Някои райони на Канада -Австралия и Нова Зеландия.
 Още около 500 милиона англоговорящи са пръснати в около петдесетина странни, които навремето са били включени в колониите на британската империя. През 1931 г. тези държави, голяма част от които още не са били независими, се обединяват под общото "Знаме" на Британската общност. Това обединение се запазва до разпадането на колониалната британска империя, най-вече заради облекчаването на търговски обмен. Върховенството остава на английския крал, но това не включва вярност към Короната. Да отбележим само някои от тях: Малта, Индия, Бангладеш, Пакистан, Кения, Ямайка, Уганда. Днес всяка от тези страни има собствен официален език, но английският запазва привилегированата роля, тъй като се разбира от повечето хора  живеещи в тези страни. Например, Раджив Ганди в обръщението си към индийците за прекратяване на вълната от насилие, обхванала страната след убийството на майка му, говори на английски по всички национални телевизионни канали и радиостанции, защото е знаел, че само чрез общия за всички език посланието му ще достигне до всяко кътче на огромни индийски полуостров. Само да вмъкнем, че в Индия се говорят 15 различни езика. Но въпреки това, прекосявайки надлъж и на шир тази безкрайна страна, ще си дадете сметка, че всички индийци говорят и разбират английски.
 Английският е най-изучаваният език по света.
 В началото на християнството, английският не е съществувал. След 1600 години, в епохата на Шекспир, са го говорели само 6-7 милиона души. Днес той е най-разпространения език на всички времена. Разбира се, един милиард са хората, които говорят китайски, но това е език, който няма големи шансове за разпространение извън границите на Китай и сферата му на влияние  и не може да се сравнява, особено на практическо ниво с това на английския. С края на Британката империя английският изгубва значението си в междуннароден план, за сметка на испанския или на френския. Но САЩ заемат мястото на Великобритания. Световното лидерство, което американският гигант зае в икономическата, научната и културната област само затвърди разпространението на английския език- филмите създадени в Холивуд заедно с информатиката, станаха носители на езика по света. Също така младежката мода и огромното разпространение на типичните американски продукти - джинсите, дъвката, Coca-Cola, MacDonals. Накрая - американските песни и видеоигрите може би са най-доброто езиково "училище" за младите хора, а и не само за тях! Английският език стана основния международен език, но е вярно, че с течение на вековете той се е повлиял много и от други езици. Всичко започнало с разпространението на англосаксонските термини, за да се мине към влиянието на италянския с настъпването на християнството- думи като bishop(епископ), church (църква), school(училище) са от латински произход. С викингиските нашествия, впоследствие, се възприемат скандинавските думи. С нормандските завоевания в езика навлизат френснки думи, а през периода на Ренесанса идват "на заем" общо около 100 000 думи с класически произход. През ХХ век навикът да се вземат думи "на заем" впечатляващо се ускорява. Понастоящем в английския се включват заемки от около 120 различни езика, които представляват най-голямото езиково влияние през цялата история.
Никой не може да каже по какви пътища английският език ще продължи да завладява света. Кой ще се наложи- английският на "кралицата" или този, който се говори в Америка?. Свидетели сме на създаването на един синтез между тези два варианта на един и същ език, ощетен от някои термини или прекалено идиоматични форми, но обогатен от заемки от други култури и който вече бе съкратен от някои с името Global English (планетарен английски). Ако се развива в тази посока със същото темпо, точно това ще стане. сп. English today

1 коментар: