"Не се полъгвайте, че тези които държат парите държат и бъдещето ви, защото тези пари те са ги взели от вас, а вие им се кланяте и ги въздигате"
"Играем с живота на 7 милиона българи — трябва зряло да се постъпва"
"Нашето драгоценно отечество ще се нуждае от достойни хора, които да го водят по пътя на благоденствието."
"Най-много са виновни чорбаджиите."
"Сто и петдесет лири ли ви са по-мили, или вечен живот."
"За враговете на демокрацията и републиката — смърт!"
"Не си народен: виждаш народното зло и не го казваш"
"С моята кончина не свършва пътят, който трябва да извървите"
"Васил Левски".

вторник, 24 април 2012 г.

България - Страна за гордост (ЧАСТ ВТОРА) !

България - Страна за гордост !

ЧАСТ ВТОРА

 

Плиска и Голямата базилика

 

 

Град Плиска е първата столица на България от основаването на държавата през 681 г. Градът освен главен политически център на новосъздадената държава, е бил също така и средище на културата и на икономиката на България до преместването на столицата в гр.Велики Преслав през 893 г. от Цар Симеон Велики.

Археолозите и историците смятат, че градът е построен върху старо славянско селище. Останките на древния град днес ни говорят много за историята на България и за нейното древно величие. Руините сочат, че старата столица се е разполагала върху площ от 23 кв.км.

Тъй като е построен в полето и няма естествени защити от врагове, градът е имал три крепостни защити. Първата и най-външна защита е бил големият ров с висок насип, опасал града. Втората защита е бил висок и дебел зид, ограждащ града, с порти, кули и наблюдателници. Третата защитна стена е ограждала цитаделата в рамките на града. Зад неговите стени са се намирали дворецът и покоите на владетеля.

Голямата базилика, която се намира във Външния град, е най-голямата на Балканския полуостров. Тя е издигната от княз Борис. Тя е трикорабна, а с внушителни си размери (100 на 30 м) се нарежда сред най-величествените български архитектурни творби от епохата.

През лятото обектът е отворен за посетители от 8 до 18 ч., а през зимата – от 8 до 17 ч. Има и печат на БТС. 


 

Витоша и Черни връх

 
 

 

Черни връх е най-високата точка на Витоша, 2290 м надморска височина. Върхът е и един от стоте национални туристически обекта.

Ако решите да стигнете до върха, можете да си изберете някой от следните маршрути: Първи вариант включва преход от Златните мостове до хижа Кумата, откъдето се продължава към Черни връх. Трае около три часа и половина.

Друга опция включва по-дълъг преход от село Ярлово, през връх Сива грамада, откъдето се поема към Черни връх. Трябва да се подготвите за по-дълго ходене от поне пет часа.

Черни връх е достъпен и от следните точки: Алеко (час и половина), хижа Тинтява (три часа и половина), хижа Еделвайс (два часа и половина) и село Чуйпетлово (четири часа и половина). Добре е да се внимава и да се направи предварително проучване, тъй като ясна маркировка има само по част от маршрутите.

Златоград

 

 

 В сърцето на Родопите, почти до южната граница с Гърция, се е сгушило красивото градче Златоград. Неговата най-голяма гордост наред с вековната история и величествената природа, е Етнографският ареален комплекс Златоград. Той е уникален и единствен по рода си заради факта, че е плод единствено и само на частна инициатива.

Идеята за създаването му е осъществена с капиталите на частна фирма през 2001 г, като и до днес той си остава частна собственост. Подобен е на комплекса Етър до Габрово, но златоградският се намира в сърцето на града и достъпът до него е лесен и бърз. И тук човек може лесно да изгуби връзката с действителността и да се потопи в отминали епохи, да стои и часове наред да наблюдава майсторството на занаятчиите.

Печатите се намират в Етнографския музей, Къщата за гости и Воденицата

 

Храмов комплекс Старосел

 

 

 В околностите на с. Старосел, Хисарско, през 2000 г. бе открит уникален тракийски култов храм с мавзолей. Датира се от V в.пр.Хр., а архитектурата показва заемки от храмове в класическа Гърция. Предполага се, че там е бил царският дворец на великия одрински владетел Ситалк.

Могилата е укрепена с уникално съоръжение, открито е и парадно стълбище от каменни блокове, както и други две странични. Каменните стълби водят до 15-метров коридор, през който се достига до украсената с релефни орнаменти фасада

 

Туристически обекти в село Жеравна

 

 

 

Архитектурно-исторически резерват
Жеравна се намира на около 15 км от гр. Котел и на 45 от гр. Сливен. Днес селото е архитектурен резерват с над 150 добре запазени къщи, повечето от времето на Българското Възраждане, но има и такива с над 300-годишна история. Характерно за тях е, че са дървени, но са построени върху каменни основи, а някои от по-интересните къщи са на два етажа. Интерес представлява и селската църква Свети Николай, също много стара и красива. В нея има постоянна експозиция на икони, което я прави особено интересна и важна забележителност.

Къща-музей на Йордан Йовков
Жеравна е родно място на писателя Йордан Йовков. Днес в родната му къща, която се намира на площад Голямото бърдо, е уреден музей, посветен на писателя. Сбирката съдържа много документи, ръкописи и снимки, разказващи ни за живота и дейността му. В двора има паметник, на който Йовков е изобразен седнал на стол и потънал в мисли. Къщата е скромна едноетажна постройка. В нея писателят живее от раждането си до 13-та си годишнина, когато цялото семейство се преселва в Добруджа.

 

Туристически обекти в Казанлък

 

 

Къща-музей на Чудомир
Домът, в който е живял известният български писател, художник и общественик Чудомир, е обявена за музей едва година след смъртта му – през 1968 г. Истинското име на Чудомир е Димитър Чорбаджийски. Прякорът Чудомир той получава още в юношеските си години и по-късно го използва като творчески псевдоним. Писателят е родом от едно старозагорско село, но се установява в Казанлък след Първата Световна Война.

В музея се съхраняват над 15 000 музейни експоната, между които оригинални ръкописи, скици, писма, рисунки и други документи, принадлежали на Чудомир и съпругата му Мара Чорбаджийска.

Тъй като Чудомир е бил и писател, и художник, неговият музей е литературно-художествен - единственият в България. Отворен е за посетители всеки делничен ден от 9 до 17.30 ч. Намира се на у. Трапезица 6.

Казанлъшка гробница 
Казанлъшката гробница е първият български обект, включен в Световния списък на паметници на ЮНЕСКО. Открита е случайно през далечната 1944 г. Археолозите я датират от края на IV и началото на III в пр.Хр.

Днес оригиналната гробница е запечатана, а на няколко метра от нея е построено нейно копие, което е отворено за посетители. Тя се състои от три помещения – преддверие, изградено от камъни и глина, тесен тухлен коридор и тухлена гробна камера с камбановиден купол.

Гробницата се намира недалеч от центъра на Казанлък, на хълма Тюлбето. Отворена е за посетители през лятото всеки ден от 9 до 17 ч. От ноември до май гробницата отваря само по заявка за големи групи.

 

Етнографски музей в Елхово

 

 Етнографският музей на Елхово показва първата си сбирка от експонати още в 1958 година. Тъй като характерът на сбирката бил предимно етнографски, това предопределило и бъдещия профил на музея.

По-късно музеят се мести в специално пригодени две сгради с връзка помежду им. Сегашната етнографска експозиция е открита през 1971 година. Днес музеят притежава около 22 000 експоната, разделени в няколко раздела - “Земеделие и животновъдство”, “Жилище и жилищна уредба” , “Транспорт, лов, риболов”, “Облекло и накити”, “Тъкани и шевици”, “Традиционни занаяти”, “Художествено народно творчество”. Особено богати са колекциите от разделите “Облекло и накити” и “Тъкани и шевици”. Експонатите са изложени в 4 зали върху площ от 250 кв.м.

Освен документи и музейни експонати, музеят притежава и над 3000 тома научна литература, свързана с развитието и историята на елховския край. Адресът на музея е ул. Шипка 4. Работи всеки делничен ден от 8 до 12 и от 13.30 до 17.00 часа. За посещения в събота и неделя е необходима предварителна заявка

 

Туристически обекти в Стара Загора

 

 

 

Неолитни жилища
Музей Неолитни жилища в Стара Загора представя двете най-добре запазени жилища в Европа от периода на неолита. Датират се от VI хилядолетие преди Христа. Селището, в което са се намирали, вероятно е било опожарени и поради тази причина са били запазени много от намерените предмети.
Двете жилища са били долепени едно до друго под общ покрив, деляла ги е обща стена. И двете били съставени само от по едно помещение. Стените били направени от дървени колове, преплетени с тънки пръти и споени помежду им със смес от слама и глина. Покривът бил покрит от шума и слама.

При откриването на пода били открити между 80 и 120 глинени съда във всяко от жилищата. В някои от съдовете са намерени овъглени останки от пшеница, леща и ечемик. Откритията разкриват степента на развитие на земеделието по тези места през неолита.

Музеят се намира на ул. Армейска 20 и работи всеки ден без неделя и понеделник с работно време 8.30 - 12.00 и 12.30 – 17.00 ч.

Бранителите на Стара Загора
Мемориален комплекс Бранителите на Стара Загора се намира в парк Българско опълчение в източната част на града. Паметникът е построен послучай 100-годишнината от битката за Стара Загора, която се е провела на 31 юли 1877 г. В тази битка участва за пръв път българското опълчение под прякото управление на руските офицери.
Паметникът е открит през 1977 г. Конструкцията е изградена от бетон и наподобява развятото Самарско знаме с извезан кръст на него. До монумента се стига по 100 стъпала, а в основата му в костница са положени останките на загиналите опълченци. До знамето се виждат 6 статуи на опълченци и една на руски офицер, които символизират 6-те български опълченски дружини и руското командване.
Исторически музей
Историческият музей в Стара Загора е създаден през 1907 като експозиция, организирана от местно археологическо дружество. Необходимостта за подобна инициатива възниква още след Освобождението, когато при боевете за Стара Загора градът е опожарен и построен наново. При възстановяването му са открити множество ценни обекти от праисторически времена, които трябвало да се съхраняват и описват.
Музеят първоначално се помещава в училищна стая, но през 1912 година е преместен в специално построена сграда. През годините сменя местонахождението си още няколко пъти, а от 2007 г., послучай 100-годишнината от създаването му, музеят се радва на нова и модерна сграда.
Богатството от над 100 000 експоната е разделено в няколко експозиции - Археология, Етнография, Възраждане, Нова история и Най-нова история. Поради обширната колекция от древни открития, секцията Археология е разделена на няколко отдела - праистория, антична археология, средновековна археология и нумизматика.
Музеят днес се намира на адрес бул. Руски 42 и приема посетители всеки работен ден от 8.30 до 17 ч.

Следва продължение...

Няма коментари:

Публикуване на коментар