"Не се полъгвайте, че тези които държат парите държат и бъдещето ви, защото тези пари те са ги взели от вас, а вие им се кланяте и ги въздигате"
"Играем с живота на 7 милиона българи — трябва зряло да се постъпва"
"Нашето драгоценно отечество ще се нуждае от достойни хора, които да го водят по пътя на благоденствието."
"Най-много са виновни чорбаджиите."
"Сто и петдесет лири ли ви са по-мили, или вечен живот."
"За враговете на демокрацията и републиката — смърт!"
"Не си народен: виждаш народното зло и не го казваш"
"С моята кончина не свършва пътят, който трябва да извървите"
"Васил Левски".

сряда, 28 март 2012 г.

„Блок на ужасите” в Плевен – повтаря ли се историята в Ямбол?

„Блок на ужасите” в Плевен – повтаря ли се историята в Ямбол?
Прословутият блок 20 в Ямбол, който общината събори, след като беше почти разрушен от обитателите си. Снимка: БГНЕС

Печално известният блок на „Тотлебен“ 33 в Плевен, наричан „блок на ужасите“, буквално е обезкостен от наемателите си.
От години настанените в него роми разграбват и рушат 16-етажната сграда, предаде bTV. Натрупали са сметки за ток, вода и наем за хиляди левове. В същото време въпреки разпореждането на общината повечето обитатели на сградата отказват да я напуснат.
„Дом на услугите“ – това е надписът на входа на блока. През 2006 г. в него са настанени ромски семейства и оттогава до днес те бавно го унищожават. Вече няма прозорци и дограми, изтръгнати са кабелите, измъкнато е желязото от терасите и стълбищата.
„В момента блокът от 10 до 16 етаж е затворен, преграден с метална решетка и достъпът е ограничен“, казва Полина Георгиева – директор на общинска фирма.
Преградата обаче е прерязана, а достъпът до празните жилища – осигурен. Обитателите на блока вече са натрупали и много дългове – над 2 хиляди лева за наем и още 75 хиляди за вода. Редовни платци са само 16 от общо 40 семейства.
Надежда Гъркова е сред редовните. Преди пет години е настанена тук, направила е ремонт. Сега не желае да се мести – не харесва къщата, която й предлагат.
Тези, които си плащат, обвиняват останалите за ситуацията. Иван Иванов е един най-ранните обитатели на „Тотлебен“ 33. Признава, че сега няма работа, няма и възможност да плаща. Тъй като е кръгъл сирак, остава на улицата.
Съдбата на сградата тепърва ще решава общината. Оттам гарантират, че „Тотлебен“ 33 няма да стане втори блок 20 в Ямбол.
Събарянето на прословутия блок 20 в Ямбол започна на 18 септември 2010 г., припомня „Дневник“. Мястото се прочу заради самонастанилите се в него ромски семейства, които години наред го обитаваха и рушаха едновременно с това.
Събарянето на сградата беше по заповед на кмета Георги Славов, който обяви бедствено положение на територията, след като момиченце на около 10 години пострада при незаконното разрушаване на блока.


Няма коментари:

Публикуване на коментар