"Не се полъгвайте, че тези които държат парите държат и бъдещето ви, защото тези пари те са ги взели от вас, а вие им се кланяте и ги въздигате"
"Играем с живота на 7 милиона българи — трябва зряло да се постъпва"
"Нашето драгоценно отечество ще се нуждае от достойни хора, които да го водят по пътя на благоденствието."
"Най-много са виновни чорбаджиите."
"Сто и петдесет лири ли ви са по-мили, или вечен живот."
"За враговете на демокрацията и републиката — смърт!"
"Не си народен: виждаш народното зло и не го казваш"
"С моята кончина не свършва пътят, който трябва да извървите"
"Васил Левски".

вторник, 19 юни 2012 г.

Боди арт






 

  • От древността до днес човек фантазира с бои по кожата

Откакто свят светува, хората изразяват емоции и мисли чрез телата си. Рисунката става език, а човекът - платно. Древните племена са рисували черти и символи по кожата си за лов, ритуали и обреди. Гримът на лицето акцентира на естетическите ни пристрастия. Той е не просто украса за жената и необходим елемент за професията на актьора. Да се преобразиш в нещо различно и цветно е действие, свързано с нагласата за промяна. А когато тя се запечати на цялото тяло, резултатът може да е наистина впечатляващ.


Боди пейнтинг или боди арт е изкуството да изрисуваш живото тяло и го превърнеш в ходещо произведение на изкуството. Идеите са толкова многобройни, колкото и авторите им. Съчетанието от цветове и форми, приели извивките на тялото, носят нова символика в тези уникални живи картини. За разлика от татуировките рисунките по телата могат да се изтрият и подновят в нов вариант. Нямат екстремна форма на естетически терор, а по-скоро на игра. Те могат да са красиви цветя, животни, флорални мотиви, фантастични или смешни образи. А боите, които са се ползвали в древността, еволюират донякъде в днешното понятие козметика.


Изкуството на живописта върху голо човешко тяло се заражда в западното общество през 60-те години, когато разбиранията за голотата стават по-свободни. Авангардистът Ив Клайн тогава прави своите "Антропометрии" с отпечатъци на боядисани в синьо голи жени върху платно. А "децата на цветята" рисуват усмихнати личица върху коремите на бременните за късмет.


По света има много фестивали с участието на десетки известни и по-малко именити художници по боди арт. На тях дефилират хубавици в пъстри "дрехи" от боя и грим. Прави се и World Bodypaintng Festival, основан през 2001 г. в Австрия. Някои автори обаче рисуват не целия торс, а само крайниците. В Италия напр. Гуидо Даниеле


преобразява ръцете в най-различни животни


а идеята му е свързана с опазване на природата. Така десетте пръста се превръщат в летящи птици, пъстри жирафи и страховити хищници.


У нас най-известният рисувач по тялото е Иван Яхнаджиев. Художникът, тренирал бокс като млад, сега упражнява изтънчената си арт професия повече в Италия. Мнозина обаче помнят акциите му в София, когато шареше телата на голи хубавици за изложбите си.

Този септември се проведе и национален боди арт пленер по време на Дните на тракийската култура в Казанлък. През 2002 г. пък художникът Мирчо Мирчев, асистентката му Милена Кошутанска и фотографът Валери Захов обраха овациите на над 10 000 души в Клауберпарк в Зеебоден, Австрия, на европейски боди арт фестивал. И дори взеха първата награда за рисуване с аерограф (малък пистолет за пръскане с боя).

Украсите на племената


Боди пейнтинг с кал и други естествени пигменти е съществувал в много култури. При определени церемонии се използват от местното население на Австралия, Нова Зеландия и Африка. Полупостоянен боди пейнтинг на ръцете (Mehndi) с бои от къна в Индия и Близкия изток се прави при сватби. Коренното население на Южна Америка по традиция използва annatto, huito или мокър въглен за украса на лицата си.


Съвременният свят е далече от тези нрави, но първичният импулс за изобразяване е жив. И понякога приема изтънчени форми в красиви цветове не върху платно, а върху плът.


http://biskvitka.net/uploads/posts/2012-01/1325536681_002.jpg


Няма коментари:

Публикуване на коментар