"Не се полъгвайте, че тези които държат парите държат и бъдещето ви, защото тези пари те са ги взели от вас, а вие им се кланяте и ги въздигате"
"Играем с живота на 7 милиона българи — трябва зряло да се постъпва"
"Нашето драгоценно отечество ще се нуждае от достойни хора, които да го водят по пътя на благоденствието."
"Най-много са виновни чорбаджиите."
"Сто и петдесет лири ли ви са по-мили, или вечен живот."
"За враговете на демокрацията и републиката — смърт!"
"Не си народен: виждаш народното зло и не го казваш"
"С моята кончина не свършва пътят, който трябва да извървите"
"Васил Левски".

неделя, 17 юни 2012 г.

Кос (остров)

Кос (на гръцки: Κως) е остров в Егейско море, който принадлежи на Гърция. Влиза в групата острови Додеканези (Южни Споради). На 4 километра източно от острова се намира крайбрежието на Турция, района на курорта Бодрум. Главният град се нарича Кос. Островът има златисти пясъчни плажове. През зимата на острова може да се види фламинго. Летата на северното крайбрежие на острова снасят яйца морските костенурки карета. На южния бряг живеят средиземноморски тюлени.
Централната част на града е застроена в хотели.
Островът се явява крупен туристически център.

Митове

Както и много други острови от гръцките архипелази, Кос също се споменава в древногръцките митове. Един от тях е свързан с Херакъл.
Когато Херакъл се връщал след Троянската война, жената на Зевс, Хера, която го ненавиждала, създала страшна буря, искайки да потопи кораба му. За да не му се притече на помощ баща му, Зевс, тя уговорила бога на съня Хипнос, да го приспи. Бурята изтласкала кораба към остров Кос. Жителите на Кос, решили, че това е пиратски кораб и започнали да мятат камъни по него, за да не му позволят да акостира на брега. През нощта Херакъл се добрал до остров, убил царя му и унищожил всичко, което могъл. След като Зевс се събудил и разбрал какво е направила Хера, я провесил между небето и земята, привързвайки към краката ѝ тежки наковални.

История

Островът първоначално бил заселен от карийци. През XI век пр.н.е. остров е превзет от дорийците. В този период острова на 2 пъти се освобождавал от персите. Той е известен с голямото светилище на Асклепий и свързаната с него медицинска школа. Смята се, че на Кос е роден и лекарят Хипократ.
През Средните векове отначало попада под влияние на Венецианската република, а след това те го предават на Малтийския орден.
Османската империя управлява Кос в течение на 400 г., докато през 1912 г. островът не попада под влияние на Италия.
По време на Втората световна война, островът е окупиран от Германия до 1945 г.
След освобождението, острова попаднал под протектората на Великобритания, която го предала през 1947 на Гърция. В историята на острова има 4 силни земетресения: през 142, 469, 554 и 1933 г.



Кос е островът, който е дал на света Хипократ - бащата на медицината. Трети по големина остров на Додеканезите, той е тесен и дълъг по форма, предимно равнинен с две не много високи планини - Дикео (875 м.) и Симпатро, които описват южния бряг.

Остров Кос е разположен на юг от калимнос и за първи път е бил населен през Неолитната ера. През 700 г. пр. Хр се е присъединил към Линдос, Камирос, Йалисос, Книдос и Халикарнасос, за да основат заедно Дорийски Хексаполис.

През IV в. пр. Хр Асклепиеион е станал известен като водеща лечебница в
древността.

Столицата Кос е разположена в зелена местност на североизточната част на острова, в дъното на отворен залив. Около пристанището все още можете да видите руини от древния град и замъка, построен между 1450 г. и 1478 г. от Рицарите на Св. Джон, които са превзели острова.

Разкопки при древния град разкрили основи на сгради от Класическия период (напр. Агора), Елинистичен и Римски периоди (Гимназиум, Одеон, римски бани, къщи с красиви мозайки), фрагменти от стени от Класическия период, основи на храм на Афродита и друг храм, може би
посветен на Херакъл.

Останалата част от града е модерна с добро разположение, със сгради, хотели, авенюта със засадени палми. В тучна местност на 4 км. на запад от града ще откриете Асклепиеион (Асклипийо) или Свещеницата на Асклепиос. Сградите са разположени помежду четири тераси, обединени с мраморни стълби. Гледката от най-високата тераса е спираща дъха.

Най-важната постройка е Храмът на Асклепиос, Дорийски периптерален храм издигнат през II в .пр. Хр. Другите сгради са Стоа (Колонада), която дава покрив на медицинското училище на Хипократ и
Вомос или Великия Олтар (III в.пр.Хр), която е декорирана със скулптури , посветени на сина на Праксителис.

По време на вашия престой на остров Кос си заслужава да посетите красивите села, които са разпръснати по целия остров. Сред тях са Асфендиу, на 14 км. югозападно от града, построено на върха на Дикео с гледка към морето. Пили, далеч на юг, с руини от Византийски замък и църкавта Ипапанти в неговия двор. Андимахия издигнат на плато в средата на острова. Термес със минерална вода и горещи извори и Кардамена - морски курорт. И двата града са на източния бряг. Тингаки (до летището), Мармари и
Мастихари - второто по големина пристанище на остров Кос на северния бряг. И най-накрая Кефалос на югозападния бряг с красиви плажове. Руините на древния град Астипалеа могат да бъдат посетени в район познат като Палатия.

Тук ще откриете прекрасни плажове по целия остров. По-близките можете да достигнете с колело, общоприетото превозно средство на остров Кос.





Текст:брошура Greece Dodecanese

Превод от английски език: Пътеводител Гърция

Няма коментари:

Публикуване на коментар