"Не се полъгвайте, че тези които държат парите държат и бъдещето ви, защото тези пари те са ги взели от вас, а вие им се кланяте и ги въздигате"
"Играем с живота на 7 милиона българи — трябва зряло да се постъпва"
"Нашето драгоценно отечество ще се нуждае от достойни хора, които да го водят по пътя на благоденствието."
"Най-много са виновни чорбаджиите."
"Сто и петдесет лири ли ви са по-мили, или вечен живот."
"За враговете на демокрацията и републиката — смърт!"
"Не си народен: виждаш народното зло и не го казваш"
"С моята кончина не свършва пътят, който трябва да извървите"
"Васил Левски".

неделя, 27 май 2012 г.

България - Страна за гордост ! (ЧАСТ ШЕСТА)


Туристически обекти в Добрич

http://www.bulgariainside.com/images/galleries/th_641x426/7687741cee0815d2dddf568be418b06f.jpeg

В Добрич се намира голям дом-музей, посветен на великия български писател – хуманист Йордан Йовков. Той е родом от Жеравна, където в родния му дом също има уреден музей, но семейството му по-късно се мести и установява в Добруджа.

Музеят е събрал над 10 000 музейни единици, които разкриват в детайли живота и творчеството на Йовков. Отворен е през 1980 година по повод стогодишнината от рождението на писателя.

Голям интерес предизвиква и художествената творба в двора на музея – рисувана керамика, дело на твореца Стоимен Стоилов. Самата сграда на музея също е впечатляваща. Намира се в Добрич, ул. Ген. Гурко 4 и работи всеки ден без събота и неделя от 9 до 17 ч.


Архитектурно-исторически резерват Боженци

 http://www.bulgariainside.com/images/galleries/th_641x426/79679306e78fc71a05773b907b0d64cc.jpeg

Преди много векове болярката Божана избягала от столицата Велико Търново и се заселила със своите братя и синове в района на Средна Стара Планина. Село Боженци носи нейното име.

Селото се намира на 15 км от Габрово и на малко повече от 200 км от София.

Създадено е от богати боляри, избягали от Търново след Османско нашесвтие. Затова повечето къщи са големи и двуетажни. Те имат и характерни чардаци, покриви от каменни плочи и богата дърворезба.

През 1964 г. Боженци е обявено за архитектурен и исторически резерват. Селото има 100 къщи на възраст между 100 и 250 години и е под закрилата на ЮНЕСКО.

Две от старинните сгради са превърнати в музеи. Те пазят предмети от XVIII и XIX век. Снимки, родословия и изложби, редуващи се според сезона, могат да бъдат разгледани и в двата музея.

Някои къщи предлагат настаняване в старинна обстановка. Цените варират от около 20 лева на човек до 80 лева за наемане на цялата къща.

Туристите могат да посещават Боженци целогодишно, както и да се настанят в селска къща. Повече от 25 000 души годишно посещават резервата. Телефонът на Архитектурно – исторически център Боженци е 066/ 804 462.


Туристически обекти в Дряново

 http://www.bulgariainside.com/images/galleries/th_641x426/eb2a4139d84b80e41858aa48544fc599.jpeg

Музей на Колю Фичето
Музейната експозиция, посветена на Майстор Колю Фичето, се намира в Историческия музей в Дряново. Открита е през 1970 година по случай 170-годишнината от рождението на великия самоук майстор – строител.

Никола Фичев, известен повече с прозвището Уста Колю Фичето е роден в Дряново през 1800 година. Учи се на занаят първо от тревненски майстори дюлгери, после от албански майстори каменоделци, а от брациговските майстори се учи как да строи църкви. Скоро след това се мести да живее във Велико Търново и се утвърждава бързо като признат майстор. Умира в Търново през 1881 г. До последния си дъх работи и създава шедьоври.

За много години на работа той е построил едни от най-красивите жилищни и обществени сгради и църкви. Най-красивите и здрави български мостове са негово дело. Сред творенията му трябва задължително да споменем църквите Св. Троица в Свищов и Св.св. Константин и Елена в Търново, също в Търново Къщата с маймунката и Големия конак, Беленския мост, покрития мост в Ловеч и много други.

Музеят, посветен на Майстора, разкрива с фотоси и документи детайли от живота му, макети и планове показват величието и красотата на сътворените от него сгради. Родословно дърво дава информация за потомците на Никола Фичев, между които е и големият български генерал Иван Фичев.

Дряновски манастир
Дряновският манастир Св. Архангел Михаил се намира на няколко километра от гр. Дряново по пътя в посока Габрово. Разположен е сред красотата на варовиковите скали на ждрелото на Дряновската река.

Предполага се, че е построен от братята Асен и Петър и по време на Втората Българска държава е играел важна роля за българското християнство и култура. През вековете е опожаряван и строен на ново няколко пъти, като всеки път е сменял мястото си. Сегашният манастир е построен през XVII век и е възстановяван и допълван с нови постройки през XIX век.

По време на национално-освободителните борби манастирът играе централна роля и подпомага съществено революционния комитет. Тук често са се укривали Васил Левски и Георги Измирлиев. След Освобождението тук е построен паметник-музей, а през 1925 г. и камбанария.

Днес манастирът е притегателно място за много туристи. Възможно е настаняване в някоя от манастирските стаички срещу скромно заплащане.
Пещера Бачо Киро
Пещерата Бачо Киро се намира близо до Дряновския манастир. Обявена е за природна забележителност през 1962 година и скоро е електрифицирана. Галериите са дълги 3600 метра и са разположени на 4 етажа. Пещерата приема посетители всеки ден от 9 до 18 ч. през лятото и от 10 до 16 ч. през зимата.

Туристически обекти в Габрово - Етъра

http://www.bulgariainside.com/images/galleries/th_641x426/_w_4fbc004289cdf4e6e83bbf378d332c5d.jpeg
 http://www.bulgariainside.com/images/galleries/th_641x426/_w_e32a2591625565eeb78d78cd81b241ab.jpeg

Ако искате да се пренесете в миналото и да видите какви занаяти са развивали българите в района на Габрово, посетете Етъра.

Комплексът пресъздава някогашната занаятчийска част на Габрово. Някои от сградите са автентични и са претърпели реставрация.

Сръчни майстори демонстрират над десет занята, между които бакърджийство, грънчарство, иконопис, ножарство, тъкачество и дърворезбарство. Можете да наблюдавате, да задавате въпроси и да разгледате оригиналните инструменти, използвани при изработката. Продуктите се продават, а цените не са високи.

Освен с работилниците, комплексът се гордее и с водни съоръжения. Представени са 10 обекта в реален размер, всички функциониращи.

Постоянните експозиции включват градски бит от XIX и XX век, национални костюми, занаятчийски жилища. Организират се и допълнителни изложби и дейности като възстановки на обичаи и базари.

Етъра е и мястото, където се провежда годишен международен панаир на занаятите. Събитието включва концерти, представяне на традиционни костюми, както и възстановки на традиционни битови дейности.

Няколко заведения функционират на територията на комплекса. Там можете да отдъхнете и да пробвате някоя от вкусните традиционни рецепти.

Комплексът работи целогодишно, без почивен ден. През лятото можете да го посетите от 9 до 18 часа, а през зимата от 9 до 16.30. Можете да ползвате и паркинга на комплекса, тъй като влизането с автомобили е забранено. Намира се на няколко километра южно от гр. Габрово. Пътят до Етъра е лесен, стига да следвате табелите. Може също да хванете и градски автобус от центъра на Габрово, който ще ви остави точно до входа на комплекса.


Туристически обекти в Трявна

 http://www.bulgariainside.com/images/galleries/th_641x426/_w_16a855af8f5e8ec31edbddbe48bd0b94.jpeghttp://www.bulgariainside.com/images/galleries/th_641x426/_w_c0b7d4ddd2befed900edd1bdfd85a73e.jpeg


В Даскаловата къща в Трявна се помещава единственият в страната специализиран музей на резбарското изкуство. Самата къща е паметник на културата – тя е типичен представител на ранновъзрожденската тревненска къща. Построена е между 1804 и 1808 г.

При украсата й с дърворезба двама местни майстори - Димитър Ошанеца и помощника му Иван Бочуковеца – сключват облог чие произведение ще е по-красиво. Двамата се трудят в продължение на 6 месеца върху таваните на две съседни одаи.

След месеци на труд и усилия в Даскаловата къща изгрели две слънца, всяко от които красяло по неповторим начин тавана на стаята. Малко се знае как е свършил облогът между майсторите, но се счита ,че това е първият художествен конкурс, провеждан в България. Поради тази причина и Даскаловата къща приютява музея на резбарското изкуство.

Днес тук може да се види и колекция с творби на самобитния майстор Генчо Марангозов – резба и дървени скулптури на български ханове, царе и възрожденски дейци.

Музеят се намира на ул. П.Р. Славейков 27 и приема посетители всеки ден от 9 до 17 ч. през зимата и от 9 до 19 ч. през лятото. Телефонът за информация в музея е 0677/ 21 66.


Връх Руен

http://www.bulgariainside.com/images/galleries/th_641x426/a12e6863e8c4579a0748dd692e5c05a8.jpeg

Едва четвърт от територията на планината Осогово се намира в пределите на България. Но най-високият й връх – Руен, е българска гордост. Той е висок 2251 м и се нарежда на пето място по височина в страната след Мусала, Вихрен, Ботев и Черни връх.

Връх Руен е един от стоте национални туристически обекта. До него може да се стигне след преход от хижа Трите буки или хижа Осогово, които се намират в местността Плавилото, на около 20 км югозападно от Кюстендил. И двата прехода траят около три часа и половина.

От върха се разкрива прекрасна гледка към Рила и Пирин. Билото на Руен е заоблено и обрасло с широколистни гори, в които често могат да се видят сърни.  Печатът е в хижа Осогово.

Туристически обекти в Козлодуй

 http://www.bulgariainside.com/images/galleries/th_641x426/_w_5bb480cf4ba25cfa5f304c42047d417f.jpeg
 http://www.bulgariainside.com/images/galleries/th_641x426/_w_f218654bc872e52c2fb57477c74bd0e9.jpeg
Музей Параход Радецки
Музеят Параход Радецки се намира в Козлодуй, на ул. Христо Ботев 82. Работи всеки ден от 9 до 18 ч, има и печат. Задачата на музея е да издирва, събира и популяризира документи, разкриващи подробностите около Ботевата чета – нейното формиране, десант, битките и участниците.

Самият параход се намира на козлодуйския бряг и предлага нощувки в каютите срещу почти символични цени. От началото на април до средата на ноември корабът осъществява ежедневни разходки по реката без почивен ден. Параходът е копие на истинския Радецки, който за съжаление е изгорял при пожар през 60-те години на XX век.


Паметник на Христо Ботев и неговата чета
В парка Ботев, близо до дунавския бряг на Козлодуй, се намира голям паметник, изразяващ признателността на българския народ пред подвизите на Ботев и неговата чета. Всяка година на 2 юни тук се събират хора от цялата страна и отдават почит на загиналите герой. Печатът се намира в хижа Козлодуйски бряг, която се намира близо до мястото, където Ботевата чета е направила десанта си.


Туристически обекти в Кърджали

 http://www.bulgariainside.com/images/galleries/th_641x426/_w_0d69379d6875a20d424d710f3db5890e.jpeg

http://www.bulgariainside.com/images/galleries/th_641x426/_w_041973fafcc731673a3d13bf39b1e26d.jpeg

Исторически музей в Кърджали
Градският исторически музей на Кърджали се помещава в сграда, обявена за архитектурен паметник, насред красив и поддържан парк Строена е през 20-те години на XX век за мюсюлманско духовно училище, но никога не е изпълнявала тази функция. Архитект на сградата е известният Померянцев, преподавател в Художествената академия в Санкт Петербург. Отдалеч сградата напомня на средновековен замък.

Музеят на Кърджали е създаден през 1965 година, но експозицията му е факт от 1983 година. Тогава сградата е преустроена и трите етажа с обща площ 1300 кв.м. приютяват музейните експонати.

С фонд над 27 000 музейни единици, историческият музей на Кърджали проследява богатата история на града и региона. Особено интересни са експонатите от последните археологически открития от Перперикон и Татул.

Музеят се намира на ул. Републиканска 4 и работи всеки ден без понеделник от 9 до 17 ч.

Перперикон
Перперикон е голям археологически комплекс, сбрал в себе си останки от няколко епохи и цивилизации. Намира се в Източните Родопи, на около 15 км от гр. Кърджали. През годините археолози и иманяри доста са се потрудили върху високия 470 метра скален хълм, където е разположен Перперикон. Но съществените разкопки започват през 2000 година и продължават до днес.

Огромният каменен дворец на хълма ни говори за развита цивилизация, използваща камъка и като сечиво, и като материал. Археолозите все още гадаят как е построено това грандиозно древно чудо, без да се използват метални сечива.

Останки има и от крепостна стена, както и от кула, а също така там е открита и раннохристиянска църква с уникален олтар, който днес се пази в историческия музей на Кърджали.

Археолозите са открили и град, или по-скоро предградие на двореца, но засега са възстановени само очертанията на улиците и няколко жилищни сгради.

Печатът на обекта се намира в будката до чешмата в подножието на хълма.


Околчица

http://www.bulgariainside.com/images/galleries/th_641x426/_w_79c251cd89096339037cf4688b8bcf8a.jpeg

Връх Околчица се намира на около 20 км от Враца. Редовен автобусен транспорт води от града до тази забележителност през лятото. Върхът е един от стоте национални туристически обекта.

Паметник под формата на опълченски кръст с внушителна височина от 35 метра е издигнат, за да се увековечи делото на Христо Ботев и неговата чета. На 2 юни 1876 г. там се води последната битка на Ботевата чета. Там пада убит и самият Ботев. При последен тежък бой, куршум пронизва революционера. Канара с издълбан надпис в падината Йолковица сочи лобното място на Ботев.

Печатът на БТС се намира в музея на Христо Ботев при хижа Околчица.


Туристически обекти във Враца

 http://www.bulgariainside.com/images/galleries/th_641x426/_w_de5e198bfccd3ee5ec2e382701a3c6e4.jpeg
 http://www.bulgariainside.com/images/galleries/th_641x426/2837f1bc13974239cb2d5bb2551dc426.jpeg

Пещера Леденика
Леденика е една от най-красивите пещери в страната. Намира се близо до Враца – на 16 км от града. Дължината й е около 320 м., като пещерата има цели 10 зали, а денивелацията й е 30 метра. Първоначално тя е била пълна с вода, която постепенно се е оттеглила. Сега в Леденика е останало само едно езеро, носещо името Езерото на желанията, тъй като според предание пожеланото на това място се сбъдва. В Бялата зала могат да се видят някои интересни образувания, но най-красива и атрактивна е Концертната зала, чиято височина достига до 23 метра.

През пролетта и зимата красиви ледени украси впечатляват посетителите. Пещерата е достъпна за гости всеки ден от 9 до 17 ч. през лятото и т 9 до 16 ч. през зимата.

Исторически музей - Враца
Историческият музей във Враца се намира на площад Христо Ботев 2, в централната част на града. Създаден е през 1953 година и до момента фондът му надхвърля 100 000 единици. Между тях има и произведения на изкуството, принадлежащи към Художествената галерия, която е част от музея.

Музеят има голяма сбирка с артефакти, които ни разкриват богатата на събития история на Врачанския регион. В музея се съхраняват и прочутите тракийски съкровища от Могиланската могила и от Рогозен . Рогозенското съкровище е експонирано по специфичен начин. Благодарение на общината музеят се сдобива със специална апаратура за неговото съхранение и експониране.
Музеят работи всеки ден без понеделник с работно време през лятото 9.00-12.00 ч. и 15.00-19.00 ч, а през зимата - 9.00-12.00 ч. и 14.00-18.00.


Музей на мозайките в гр. Девня

 

Музеят на мозайките в Девня е уникален по рода си. Той е построен по специален проект върху основите на стара римска сграда с мозайки, която се датира от края на III – началото на IV век.

В музея могат да се видят мозайки, изработени от малки кубчета мрамор, печена глина, цветно стъкло и варовик. Те са служели за украса на подове и стени в различни по предназначение помещения - жилищни, обществени, култови и гробници.

Мозайките изобразяват различни сцени, най-често от гръко-римската митология, птици, животни, както и геометрични и растителни мотиви. Най-интересни и известни са мозайките Горгона Медуза, Сатир и Антиопа, Панонски Волути и Отвличането на Ганимед.

В музея могат също да се видят разнообразни експонати, свързани с бита на стопаните на сградата и нейната архитектура.

Музеят се намира в Девня, на бул. Съединение 78. Работи всеки ден без събота и неделя от 10 до 16 ч.


Туристически обекти в Белоградчик

 http://www.bulgariainside.com/images/galleries/th_641x426/_w_18c723cc7f65631155ea0dfc4d424f2b.jpeg
 http://www.bulgariainside.com/images/galleries/th_641x426/_w_2cf632925f72caa2161efb213596b7c5.jpeg

Белоградчишки скали и крепост
Белоградчишките скални образувания са природна забележителност в Западна Стара планина. Разположени са върху район, дълъг 30 км и широк 15 км, на около 180 км от София и 50 км от Видин.

С много от скалните феномени са свързани древни легенди. Най-интересните образувания се намират в близост до град Белоградчик – южно от града.

Сред скалите до града се намира и една от най-старите крепости на територията на България – Белоградчишката. Две от четирите стени на съоръжението са не зидове, а непристъпните Белоградчишки скали. Построена е дълго време преди създаването на Българската държава. Крепостта е била активна до XIX век, като е била използвана от османците като отбранително съоръжение.

Крепостта може да се посети всеки ден между 9 и 18 ч. Има и печат.

Исторически музей
Историческият музей на Белоградчик е уреден в Пановата къща, строена през 1810 г. Сградата е представител на типична западнобългарска възрожденска къща. Възстановена е през 1970 г., когато е основан и музеят.

В музея има над 6000 експоната, като основната експозиция акцентира върху периода на османското робство и Възраждането. В залите на музея могат да се разгледат различни предмети от бита на местното население, както и подробности за развитите по онова време занаяти в града - златарство, терзийство, мутафчийство, дърворезбарство и др.

Музеят работи всеки ден от 9 до 12 ч и от 14 до 17 ч, като през събота и неделя е необходима предварителна заявка на телефон 0936/ 3469. Адресът му е ул."Капитан Кръстьо" №1


Туристически обекти във Варна

 http://www.bulgariainside.com/images/galleries/th_641x426/1e85ef12e64e626b9121e213979fa237.jpeghttp://www.bulgariainside.com/images/galleries/th_641x426/25d975ca5b1da1f46766ffd89a5730dc.jpeg


Регионален исторически музей
Варненският музей е един от най-богатите в страната. Основан е от членове на Варненското археологическа дружество, а първата му експозиция е открита през 1906 г. в едно от таванските помещения на Девическата гимназия. Дейно участие в основаването на музея имат Карел и Херман Шкорпил, а Карел Шкорпил е негов директор до смъртта си през 1944 година.

Музеят остава в сградата на Девическата гимназия до национализирането си през 1952 година, когато е преместен в сградата на друго училище на улица Шейново. През 1983 г. експозициите отново са върнати в старата сграда, където се намират и до днес.

Сградата на музея е строена в края на XIX век. Тя е издържана в неоренесансов стил, има два етажа и вътрешен двор. С площта си от 2150 кв.м. днес сграда позволява да се изложат само 1/10 част от експонатите.

Най-голямата гордост на Варненския музей е откритото през 1972 г. Варненско златно съкровище, за което се счита, че е едно от най-старите златни съкровища, откривани до момента в целия свят.
Музеят се намира на бул. Мария Луиза 41 и работи от 10 до 18 ч. през лятото и от 10 до 17 ч. през зимата. Почивните му дни са както следва: лято - понеделник, зима - неделя и понеделник.

Военноморски музей
Военноморският музей се намира на адрес бул. Приморски 2. Експонатите са разделени на вътрешна и външна експозиция. Вътрешната експозиция е подредена в залите на сградата на музея на площ от 400 кв.м. Тук могат да се видят предмети и документи, проследяващи историята на военния и търговския флот от 1878 г. до наши дни.

Музеят разполага с над 100 000 експоната, които включват дори произведения на изобразителното и музикалното изкуство, които са посветени на морето и корабоплаването.

Външната експозиция е разположена в двора на музея на площ от 3000 кв.м. Там могат да се видят стари корабни оръдия, стария фар на Варненското пристанище и кораба-музей Дръзки, участник в няколко войни. В двора на музея се намира и яхтата Кор Кароли, с която Георги Георгиев е направил първата българска ветроходна обиколка на Земята.

Музеят работи през лятото от 10 до 17.30 ч. с почивен ден неделя, а през зимата от 10 до 17 ч и почива в събота и неделя. Печатът на БТС се намира на касата.


Пещера Магурата

 http://www.bulgariainside.com/images/galleries/th_641x426/_w_a0634c1bb7c978b5d0448adeca990eb7.jpeg
 http://www.bulgariainside.com/images/galleries/th_641x426/_w_889b71e1976f910fddc32087a81191b2.jpeg

Пещера Магурата се намира на около 180 км от София, в близост до Белоградчик. Откритите до момента галерии имат обща дължина от 2500м.

Магурата има главна зала, както и няколко допълнителни. Дължината на залите е над 200м. Пещерата, както и заобикалящия район, е обявена за природна забележителност.

В Магурата са открити над 700 скални рисунки от различни периоди. Пещерата е обявена за най-богатото находище на наскални рисунки в Европа. Според експертите рисунките покриват широк времеви период, от неолита до желязната епоха. Сходни са намерени и в Италия, както и Предна Азия. Някои от рисунките изобразяват календар и загатват за използането на пещерата като светилище.

Пещерата е отворена за посетители т 9 сутринта до 14 часа.


Туристически обекти в Созопол

 http://www.bulgariainside.com/images/galleries/th_641x426/_w_4b3061286c4940b88df9939e7d8371bf.jpeg
 http://www.bulgariainside.com/images/galleries/th_641x426/_w_efdb14736b1841c8f162fa15ef3b64e0.jpeg

Старият Созопол пази много белези за древната си история. Местният археологически музей се гордее с уникални сбирки от редки гръцки съдове от IV в.пр.н.е., както и колекция от 120 цели амфори.
Музеят се помещава в сградата на храм Свети Кирил и Методий, която е любезно преотстъпена от Светия Синод през 1961 г. По-късно общината дава за целите на музея и няколко помещения в Културния дом.

Музейните експонати са структурирани в две направления – археология /V хилядолетие пр. Хр. – XVII в. сл. Хр./ и християнско изкуство /XVII-ХІХ век/.

Старата част на Созопол е запазила и части от крепостни стени, храмове, църквата Св.Богородица от VII век, която е под егидата на ЮНЕСКО, както и много дървени къщи от епохата на Възраждането, типични представители на Черноморския тип българска къща.

Печатът на БТС се намира в музея, който работи всеки ден през летните месеци от 8.00 до 17.00 ч.; а през зимата : 8.00-12.00 и 13.00 - 17.00, с почивни дни събота и неделя.


Туристически обекти във Видин

http://www.bulgariainside.com/images/galleries/th_641x426/5fc70eac4db32b4ef7ddc9d404d75c27.jpeg
Баба Вида се намира във Видин и това е единствената изцяло възстановена в автентичния й средновековен вид българска крепост. Разположена е в покрайнините на града и е оградена от дълбок ров, запазен и до днес.

Крепостта е възникнала преди повече от 2000 години и е играла различни функции през вековете – като защитно съоръжение и като резиденция на владетели.

Баба Вида приема посетители от 8.30 до 17 ч. в делничните дни и от 10 до 17 ч. през празничните, има и печат на БТС.


Туристически обекти в района на Малко Търново

 http://www.bulgariainside.com/images/galleries/th_641x426/dfa77541d427b5bfb5d121821268fb0c.jpeg

Исторически музей
Град Малко Търново се намира на 55 км югозападно от гр. Царево и само на 9 км от границата с Турция. Това е единственият град на територията на Странджа планина, въпреки че е сравнително малък. На територията му са открити многобройни археологически паметници, които свидетелстват, че тези земи са обитавани от най-дълбока древност.

Градският исторически и археологически музей на Малко Търново е сред 100-те национални туристически обекта. Намира се на адрес ул. "Константин Петканов" № 1 и работи всеки ден от 8 до 17 ч, с обедна почивка през събота и неделя от 12 до 14 ч.

Музеят е организиран в три сгради, строени в края на XIX век, които са паметници на културата. Експонатите са подредени в пет експозиции - археология, нова и най-нова история, иконна живопис, етнография и природа.

Местност Петрова нива
Петрова нива е историческа местност, която се намира близо до странджанското село Стоилово. Тук през 1903 г. на църковния празник Преображение /11 – 13 юли/ е обявено въстанието за присъединяване на Странджа, Беломорска и Одринска Тракия към територията на свободна България. По време на въстанието се провъзгласява Странджанската Република.

В средата на XX век тук е построен паметник в чест на тези събития, а през 2003 г. по повод 100-годишнината от въстанието в местността е построена църквата Света Петка. Тук има и музей, посветен на освободителните борби на българите от Тракия и Македония.

Местността се намира на 11 км от пътя между Бургас и Малко Търново, след отбивката при село Звездец. Пътят до местността е тесен, но асфалтиран. Всяка година в предпоследната събота на август тук се провеждат многолюдни събори в чест на годишнината от въстанието. Участници са предимно потомци на въстаниците от Преображенското въстание.


Туристически обекти в Свищов

 http://www.bulgariainside.com/images/galleries/th_641x426/9a7e378b99730e413f6974733a0583c1.jpeg


Музеят, посветен на Алеко Константинов, е организиран в родния му дом в град Свищов. Константинов дарява дома си на общината още приживе, за да бъде използван за културните нужди на града. Музеят, посветен на писателя, е отворен за посетители през 1926 г.

Първият етаж е приютил богата археологическа сбира с артефакти от региона. На втория етаж е разположена експозиция, посветена на Алеко. Негови лични предмети и книги представят подробности то краткия му, но богат живот.

Интериорът на втория етаж на къщата е възстановен и днес тук посетителите могат да се запознаят с автентичната среда, в която е живял на младини писателят. Сред експозицията има много копия от произведенията му, както и много техни преводи на различни езици. Безспорно най-ценната реликва на музея е сърцето на Алеко, което се съхранява в стъкленица.

Музеят работи от 8 до 12 ч и от 13 до 17 ч всеки ден без неделя през лятото, а през зимата почива и в събота.

Няма коментари:

Публикуване на коментар