"Не се полъгвайте, че тези които държат парите държат и бъдещето ви, защото тези пари те са ги взели от вас, а вие им се кланяте и ги въздигате"
"Играем с живота на 7 милиона българи — трябва зряло да се постъпва"
"Нашето драгоценно отечество ще се нуждае от достойни хора, които да го водят по пътя на благоденствието."
"Най-много са виновни чорбаджиите."
"Сто и петдесет лири ли ви са по-мили, или вечен живот."
"За враговете на демокрацията и републиката — смърт!"
"Не си народен: виждаш народното зло и не го казваш"
"С моята кончина не свършва пътят, който трябва да извървите"
"Васил Левски".

неделя, 27 май 2012 г.

България - Страна за гордост ! (ЧАСТ СЕДМА - ПОСЛЕДНА)

Туристически обекти в Несебър


http://www.bulgariainside.com/images/galleries/th_641x426/_w_df9fb157047584896e0b80082bae869c.jpeg
 http://www.bulgariainside.com/images/galleries/th_641x426/_w_d8049a0c49b1cac57825456c62e7d4e7.jpeg

Старата част на Несебър е разположена на малко парче земя – едва 850 м. дълго и 350 м широко, свързано с континента чрез тесен провлак. По-новата част на градчето се намира на брега и бързо се разраства, размивайки с времето границите между Несебър и близките градове и курорти.

Градът е много стар, за което свидетелстват многобройните археологически находки. През вековете близо 1/3 от стария град е изчезнала в морските води. Днес все още могат да се видят останки от крепостната му стена под водата, на стотина метра от брега.

От времето на Възраждането са запазени много сгради, типични представители на Черноморския тип българска възрожденска къща. Тук също могат да се видят и стари вятърни мелници и чешми.

Несебър е обявен за архитектурен и археологически резерват през 1956 г., а през 1983 г. културните паметници в града са прибавени към списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство.

Музеят е открит през 1994 г. и се намира на ул. Месамбрия 2А. Работи всеки ден през лятото от 9 до 18 ч, а през зимата почива в събота и неделя.


Туристически обекти във Велико Търново


http://www.bulgariainside.com/images/galleries/th_641x426/_w_4a86f34c256f5d180946c2c5e346f4f8.jpeg

http://www.bulgariainside.com/images/galleries/th_641x426/_w_9447ee18775c16026835b8b21be1942c.jpeg

Царевец
Хълмът Царевец се намира в старата българска столица Велико Търново. Той е приютявал най-важната и мощна крепост по времето на Второто Българско царство. Зад нейните стени са се намирали най-важните сгради в царството –царският и патриаршеският дворец, тронната зала и резиденцията на Патриарха..

Най-ранните заселници на хълма се датират от четвъртото хилядолетие преди Христа. С вековете тук е имало няколко различни селища от тракийски произход до V век, когато тук е построена византийска крепост. Българската твърдина е издигната върху основите на византийската през XII век.

Днес крепостните останки са реставрирани и отворени за посетители. Специално шоу, наречено Звук и Светлина, съчетава аудио и визуални ефекти, за да разкрие красотата и величието на старата българска столица. Обектът работи с работно време през лятото: 8.00-19.00 ч.; и през зимата: 8.00 - 17.00 ч.

Музей Възраждане и учредително събрание
Музеят Възраждане и учредително събрание се намира във Велико Търново на площад Съединение. Помещава се в сграда на стар турски конак, строена през 1972 г. от Колю Фичето. Сградата е интересна със своята кръстовидна архитектура. Броят на етажите е различен от северната и южната страна заради стръмния терен, върху който е построена – от юг са 4, а от север – 2.

Сградата е пригодена за музей през 1985 г. Музейните експонати са подредени на три от етажите. Първият етаж е посветен на християнското изкуство по времето на османското робство, както и на развитието на търновския край през епохата на Възраждането.

Вторият етаж е приютил експозиция, посветена на борбите за национална и църковна независимост на българите от търновския край. Голямо внимание е отделено и на развитието на образованието през Възраждането.

Третият етаж е възстановената зала, в която е проведено Учредителното събрание през 1879 г., когато се полагат основите на съвременна България. Тук е избран и първият български княз – Александър Батенберг.

Музеят работи всеки ден без вторник с работно време 8.00 - 12.00 и 13.00 - 18.00 през лятото и 9.00 - 18.00 през зимата.

Архитектурно-музеен резерват Арбанаси
Арбанаси се намира на няколко километра от Велико Търново. Селцето е разположено на високо плато, откъдето се разкрива прекрасна гледка към близкия град Велико Търново и неговите исторически хълмове.

В селцето има много забележителности. Сред тях са няколкото църкви и двата манастира. Всички те имат много дълга е не винаги радостна история. Това са църквите Рождество Христово от XVI век, Св. Архангели Михаил и Гавраил от XVII век, както и двата манастира Св. Никола и Св. Богородица. Останалите църкви също са интересни и с богата история.

Арбанаси нямаше да бъде архитектурно-музеен резерват, ако не бяха уникалните къщи от XVII и XVIII век, които са реставрирани в автентичния им вид. Сред най-интересните от тях са: Кандиларовата, Хаджипанайотовата, Лечевата къща и родната къща на Иларион Драгостинов.


Туристически обекти в Самоков


Исторически музей
Самоковският исторически музей съществува от 1930 година, като първоначално е представлявал сбирка от музейни експонати към читалище Отец Паисий. 10 години по-късно, през 1940 година, отваря врати и специално построената сграда на музея, проектирана от известен архитект.

Днес музеят пази повече от 30 000 експоната, разделени в няколко основни експозиции - Етнографска, Археологическа, Художествена, Фотографска, Документална.

Археологическата показва предимно тракийски и късноантични находки. Етнографската сбирка разкрива бита, обичаите и поминъка на самоковци от епохата на Възраждането. Тук могат също да се видят много тъкани, накити, носии, дърворезби и ковано желязо – всички дело на местни занаятчии.

В музея на Самоков се пазят и много ценни образци на Самоковската художествена школа – някои от тях са сътворени от майстори като Захари Зограф, Станислав Доспевски, Иван Иконописец и др. Тук могат да се видят също експонати и от първата българска печатница на Никола Карастоянов.

Музеят работи без почивен ден от 8.30-12.00 и 13.00-17.30 ч. Има и печат на БТС.

Девически манастир
Самоковският девически манастир Покров Богородичен е създаден през 70-те години на XVIII век като женски метох на Хилендарския манастир. През следващите години монахините се издържат, като произвеждат различни видове тъкани, които продават. Така през 30-те години на XIX век успяват да съберат пари, с които да се построи църква. Храмът е запазен почти непроменен до днес и в него могат да се видят иконите, дело на Димитър Зограф. Специалисти смятат, че един от църковните стенописи е създаден от Захари Зограф.

През годините на Възраждането манастирът се превръща в средище на девическото образование. По това време е прието в манастира да влизат овдовелите богати жени от Самоков, които със собствени средства строят килии, в които да се настанят.

След Освобождението монахините продължават да се издържат от дарения и производство на тъкани, с които дори участват на международни промишлени изложения.

Днес манастирът е напълно съхранен в автентичния му вид и тук посетителите могат да видят типичната за епохата на Възраждането самоковска архитектура. Манастирът се намира в самия град на адрес ул. Цар Борис 3 и приема посетители без почивен ден от сутрин до вечер. Има и печат на БТС.


Туристически обекти в Мелник

http://www.bulgariainside.com/images/galleries/th_641x426/_w_829065f6ef6436d4bf7a8cfd7548f71a.jpeg
 http://www.bulgariainside.com/images/galleries/th_641x426/_w_c0c1c8f8ddcb17980c5e19a1eb27ad84.jpeg

Градски исторически музей
Градският исторически музей на гр. Мелник се помещава в нова сграда, разположена до един от големите хотели в града. Доскоро музеят се е намирал в Пашовата къща, която се датира от 1815 г.

Експозициите в музея наблягат на няколко основни теми. Има богата сбирка от артефакти, чрез които се проследява историята на Мелник и региона от най-дълбока древност. Етнографската експозиция, която е много богата, разкрива детайли от бита на мелничани и на гръцките фамилии в града.

Една от най-интересните експозиции е свързана с местното винопроизводство. Фотоси и предмети разкриват как през вековете се е произвеждало прочутото вино от местната мелнишка лоза.

Музеят работи всеки ден от 8 до 18 ч.

Кордопулова къща
Кордопуловата къща е най-голямата къща, запазена от времето на Възраждането. Намира се в източната част на Мелник. Принадлежала е на богатата гръцка фамилия Кордопулос. Семейството се е занимавало с производство и търговия на прословутото мелнишко вино.

Къщата е изградена изцяло с цел производство, съхранение и търговия на вино. В избите на къщата специалистите казват, че могат да бъдат съхранявани до 300 тона вино. Избата е издълбана в скалата и оформя дълъг тунел, които според някои е 80 метра дълъг, а според други дори 150 м.

Къщата е украсена с венециански стенописи и стъклописи, както и с дърворезби. Последният представител на фамилията Кордопулис бил убит от турците през 1912 г., заради помощта, която оказвал на Яне Сандански. Неговата наследница, вероятно сестра, се омъжила за българина Георги Цинцара, откъдето идва и другото име на къщата – Цинцарова къща.

Сградата е реставрирана между 1974 и 1980 г. и днес е частен музей. Отворена е за посещения всеки ден от 8 до 18 ч.

Роженски манастир
Рожрнски манастир е най-големият манастир в Пиринска Македония и втори по големина след Рилския в страната. Той е един от няколкото средновековни български манастира, добре запазени и до днес. Разположен е в ниската част на Пирин, на около 1 км югозападно от с. Рожен и на около 2,5 км североизточно от гр. Мелник.

Манастирът е създаден още през IX век, но е опожаряван и възстановяван. Съвременните сгради датират от XVIII и XIX век. Църквата на манастира е паметник на културата и е ценна със стенописите и украсата си. Най-старият надпис по стените й се датира от началото на XVI в.

В самия манастир не се предлага настаняване, но само на няколкостотин метра от него има хотел и ресторант, а наблизо е и Мелник с многобройни възможности.


Туристически обекти в Банско


http://www.bulgariainside.com/images/galleries/th_641x426/a12f4932e711ec64a1dbf0c833fc4bc5.jpeg
 http://www.bulgariainside.com/images/galleries/th_641x426/8bd818267c59956e99669d86856af946.jpeg

Велянова къща
Веляновата къща е най-добре запазената къща от епохата на Възраждането в Банско. Тя е построена в края на XVIII век и е подарена от банскалии на прочутия майстор Уста Велян Огнев, представител на Дебърската художествена школа, който е един от майсторите, украсили и църквата Света Троица в Банско.

Самата къща е типичен представител на характерната за епохата укрепена къща. Сградата е на два етажа. Първият е приютил в себе си скривалище, съставено от две свързани помежду си помещения. На втория етаж се намира жилищната част, която е съставена от пет стаи и чардак. Цялата сграда е направена само от дърво и камък.

Най-интересното и значимото във Веляновата къща е вътрешната й украса, дело на самия майстор Велян. Най-красиви са стенописите в Синята стая. Тук могат да се видят пейзажи от Венеция и Истанбул. Чардакът е украсен с прекрасна дърворезба, а друга дърворезба в една от стаите изобразява геометрични и растителни мотиви.

Днес къщата е домакин на етнографска експозиция, представяща в детайли най-характерното от бита на банскалии през Възраждането. В приземната част се намира и малък дюкян за сувенири. Музеят във Веляновата къща е открит през 1977 година, а стенописите и украсата й са обявени за паметник на културата с национално значение. Веляновата къща е един от обектите в Банско, включени в списъка на 100-те национални туристически обекта.

Музеят работи всеки ден без събота и неделя с работно време : 9.00 - 12.00 и 14.00 - 18.00 ч. Цената на билета е 3 лева, а за беседа се доплаща още 2 лева. Адресът на Веляновата къща е гр. Банско, ул.”Велян Огнев” 5, тел. 0749/88274.

Къща-музей на Неофит Рилски
Самата къща е интересна с архитектурата си – тя е образец на типичната банска къща от края на XVIII и началото на XIX век. Строена е през XVIII век и в нея Неофит Рилски живее от раждането си през 1793 г. до 1811г. Къщата е известна и с името Бенина къща. Музеят е отворен за посещения всеки ден между 09.00-12.00 ч. и 14.00-18.00 ч.


Къща-музей на Никола Вапцаров
В този дом поетът е живял след 1912 година. Музеят е отворил врати благодарение на близките на Вапцаров – неговата майка, сестра и брат му Борис. Те са дарили много лични вещи на поета, сред които ръкописи, както и дрехите, с които е бил облечен преди разстрела му през 1942 година.

Музеят работи всеки ден 08.00 до 12.00 ч. и 14.00 до 18.00 ч.
.

Църква Света Троица
Църквата Света Троица в Банско днес е един от символите на града. Построена е между 1835 и 1837 година от местни майстори по инициатива на Лазар Герман. Храмът представлява трикорабна псевдобазилика и до построяването на катедралата Св. Ал. Невски в София е представлявал най-големия християнски храм в страната.

Близо един до друг на входа на черквата могат да се видят изобразени християнски кръст и турски полумесец, което е било символ за верската търпимост и толерантност. Камбанарията към църквата е построена по-късно – през 1850 г., от майстор Глигор Доюв. Тя е висока 30 метра и днес е главен и най-познаваем символ на Банско. През 1866 г. на върха й е монтиран часовник, който е дело на самоукия бански майстор Тодор Хаджирадонов.

Цървата е особено ценна зарази богатата си украса от стенописи и дърворезби. Сред майсторите, които са я украсил и са сътворили дърворезбите, иконите и стенописите, са Уста Велян Онев, чието дело е украсата и на Веляновата къща, както и Димитър Молеров и Симеон Молеров.

Църквата, заедно с кулата и зида, който ги обгражда, са обявени за архитектурно-строителен паметник с национално значение. Самата църква е действаща и може да се посети всеки ден между 7.30 - 12.00 и 14.00 - 18.00 ч. Храмът е сред 100-те национални туристически обекта.

Постоянна иконна изложба "Банска художествена школа"
Постоянната експозиция Банска художествена школа е уредена в най-старата къща в Банско, която е построена през 1749 г. В миналото сградата е служела като женски метох първо към Хилендарския, а по-късно към Рилския манастир.

В 6 помещения, оформени като изложбени зали, днес се проследява развитието на Банската иконописна и стенописна школа. Неин основател е майсторът Тома Вишанов –Молера, като след него още 3 поколения от Молеровия род следват традициите в иконописта - Димитър, Симеон и Георги Молерови. Към тази школа се причислява и прочутият дебърски майстор Велян Огнев.

Адресът на музея е ул.”Яне Сандански” 3, тел. 0749/88 273. Работи всеки ден без събота и неделя с работно време 9.00-12.00 и 14.00-17.00ч. Печатът се намира в музея, посветен на Вапцаров.


Туристически обекти в Пирин - връх Вихрен

http://www.bulgariainside.com/images/galleries/th_641x426/f9e6e419608d3b631ace5d44f04e4be9.jpeg
 http://www.bulgariainside.com/images/galleries/th_641x426/ec01acd3b3874ba84b37fe82abf5c9fd.jpeg

Вихрен е най-високият връх в Пирин планина – 2914 м, което го нарежда на второ място по височина в България след Мусала и трети на Балканския полуостров. Има много маршрути за покоряването му, но най-лесен е този през Банско.

В подножието на върха се намират хижите Вихрен и Бъндерица, където е възможно пренощуване срещу скромната цена от 5-6 лева на човек. До хижа Вихрен си стига с автомобил или маршрутно такси от Банско.

Печатът се намира в хижа Вихрен, а телефонът за контакти там е 07443/ 8279


100-те туристически обекта: Рилски манастир

http://www.bulgariainside.com/images/galleries/th_641x426/_w_b87c54b49095a0411bcd148f8ccd36c5.jpeg
http://www.bulgariainside.com/images/galleries/th_641x426/_w_8c048c417e3ed370c510e09610f8c5e1.jpeg

Рилски манастир се намира близко до Благоевград и пътуването от столицата до него е краткотрайно.

Св. ИванРилски открил своето кътче за молитва в планината Рила и положил основите на манастир там.

Още след създаването си, манастирът се превръща в духовен и културен център. Днес е един от най-красивите и богати манастири в страната, често смятан за важен български символ.

Ценни икони и дърворезба могат да бъдат разгледани в манастирската църква Рождество Богородично. Някои от творбите са дело на Захари Зограф.

Манастирът привлича туристи с интересния си комплекс, където са разположени кула, магерница и църквата. В храма се пазят мощите на Иван Рилски, смятани за чудотворни.

Ако имате желание да разгледате Рилски манастир по-подробно, можете да прекарате нощта там. Комплексът предлага настаняване.

Рилски манастир е един от стоте национални туристически обекта. Включен е и в Списъка на световното наследство под егидата на ЮНЕСКО.


Туристически обекти в село Добърско


http://www.bulgariainside.com/images/galleries/th_641x426/9cdd566a65d4bda7521af3b6b3f5ecc3.jpeg
http://www.bulgariainside.com/images/galleries/th_641x426/d2fff24bca6da05511306b2836a712a8.jpeg

Едно от най-старите селища в полите на Рила крие в сърцето си истинско историческо съкровище.

Село Добърско се намира на около 180 км от София и на 20 км от Банско и в него можете да откриете един от стоте национални туристически обекта – църквата Св. Св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат.

Църквата е построена през 1614 година. Много експерти са изследвали старата сграда и на нея са посветени трудове и книги.

Структурата на храма позволила да оцелее по времето на Османското робство, тъй като е построен наполовина в земята. Църквата била малка и незабележима, следвайки тогавашните изисквания. За сметка на това обаче, тя е богато изографисана и украсена.

Уникалните стенописите карат историците да гадаят. Носят се и много слухове за образите. Част от теориите наблягат на модернистичност и скептиците понякога наричат църквата „мястото, където се намира “иконата, изобразяваща Иисус Христос в космическа ракета”.

Много от стенописи са странни и водят до спекулации. Според някои описания, ореолите на светците наподобяват шлемове. Могат да бъдат видени и странни символи като свастики на фасадата на храма.

Носят се и други легенди за църквата. Под сградата извира малък извор, който според местните хора има лечебна сила. Смята се също, че ослепените войници на цар Самуил успели да стигнат до църквата и някои от тях останали там, основавайки школа за пеене. Тя все още съществува. Според друго предание Самуиловите войници са основателите на селото. На връщане от битката, довела до ослепяването им, те попаднали на лековития извор, който днес се намира в двора на църквата, и останали там, за да се лекуват.

Някои историци смятат, че Добърско е мястото, където Св. Иван Рилски започнал духовното си развитие.

Църквата днес е под защитата на ЮНЕСКО, но е отворена за посетители с работно време: 8:00-17:00; а в събота и неделя - с предварителна заявка на тел.: 074406/ 215

До Добърско можете да стигнете с автомобил, или да вземете автобус до селото от Разлог. Възможностите за настаняване в Добърско включват нощувка в хотел или в селска къща. Селото има и други забележителности, а също така можете да се насладите на секващата дъха планинска природа.

Туристически обекти в района на Петрич


http://www.bulgariainside.com/images/galleries/th_641x426/61b3e41a2be8a73cb5884454aaf9a1de.jpeg
 http://www.bulgariainside.com/images/galleries/th_641x426/d0152a7891794edb9625a8cd1737a66d.jpeg

Рупите
“Това място [Рупите] е много особено. Служи ми като акумулатор и от него аз черпя енергия и сила. Някога тук е горял страшен огън, а този хребет над нас крие една голяма тайна.”

С тези думи Баба Ванга описва Рупите. Селото се намира на около 9 км от Петрич в красива местност, носеща същото име.

Селото съществува от 1815 г., когато било махала в близост до Петрич. От 1951 до 1993 г., махалата се казва Мулетарово на името на комунистическия деец Васил Мулетаров.

Населението на селото е около 1100 души. Рупите е заобиколено от природни и исторически забележителности. На 2 км от него се намира възвишението Кожух, представляващо остатъци от вулканичен конус, които е бил неактивен през последните 1 милион години.

Местността Кожух е също така известна и със своите антични находки. Там е открит един от най-големите антични градове по поречието на Струма. През 2002 г. античен надпис попада в ръцете на археологизте и след анализ те свързват находката с античния град Хераклея Синтика.

Рупите се намира на около 170 км от София. В близост са Петрич и Сандански, които също можете да разгледате и където възможностите за настаняване са многобройни.

Храм паметник Света Петка Българска
Построен е от баба Ванга през 1992 г в местността Рупите. Гробът на пророчицата се намира до църквата.

Църквата предизвиква противоречиви реакции. Иконите са изрисувани от Светлин Русев и според много критики са прекалено реалистични и модернистични. Рисунките не получават одобрението на Светият Синод.

Света Петка Българска е изградена на кратера на изгаснал вулкан. Според Ванга мястото има своя собствена енергия и е „ключът към разгадаването на древното ни минало”.

Можете да посетите църквата всеки ден от 8 сутринта до 18 часа.

Самуиловата крепост
Местността до село Ключ е на около 20 км от Петрич и помни исторически събития и битки между българи и византийци.

Самуиловата крепост е един от стоте национални туристически обекта в района на Петрич.

Крепостта е част от фортификационна система Изградена е върху останките на тракийско и раннобългарско селище. Има каменни основи, наблюдателници, отбранителна кула и два рова. Структурата определя крепостта като военно-стратегически пункт.

Името е свързано с битката между цар Самуил и византийския император Василий II през 1014 г. След разгрома, българските войници са ослепени, а цар Самуил успява да се спаси.

На 23 октомври 1982 г. е открит национален парк-музей Самуилова крепост. Останките от крепостта са консервирани и целият район е благоустроен.

Възможно е да се нощува в хижа Беласица. Пеша от Петрич до хижата може да се стигне за около 2 часа.



Статуя на Дева Мария в Хасково


http://www.bulgariainside.com/images/galleries/th_641x426/_w_2484b24d52acb8741ad873042bb5864b.jpeg
http://www.bulgariainside.com/images/galleries/th_641x426/_w_53735f08b1c675e9f47ea39ac0ff0740.jpeg

Най-голямата в света статуя на Дева Мария с малкия Исус се издига на хълма “Ямача” в Хасково и е един от символите на града. Тя е висока 14 метра и е поставена върху 17- метров фундамент, заради което притежава сертификат от прочутата Книга на световните рекорди на Гинес. Монументът “Света Богородица” е дело на авторски колектив начело със скулпторите Петьо Александров и Никола Стоянов.

Тържественото откриване на религиозния комплекс бе на 8 септември 2003- та година послучай Деня на Хасково. Лично пловдивският митрополит Арсеник извърши водосвета пред уникалния монумент на Божията майка, който няма аналог в света . Той е изработен от полимер – бетон и тежи 80 тона, а общата му височина надхвърля 31 метра. Заради рекордните си размери и подходящо местоположение статуята на света Богородица се вижда от целия град дори и вечер. В подножието й е построен малък параклис, към който насочва огромен християнски кръст.

От столетия Дева Мария е смятана за покровителка на Хасково, затова с решение на местния Общински съвет от 1993 година 8 септември /празника Рождество Богородично/ е обявен за ден на града. Тогава в Хасково традиционно се провеждат множество културни и спортни прояви под егидата на общината.

Няма коментари:

Публикуване на коментар